DENGELİ BESLENME NEDİR ?

Dengeli beslenmeyi bedenin ihtiyacı olan enerjiyi tek bir besinden değil,vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin ögelerinin her birinden yeterli niktarda almak şeklinde tanımlayabiliriz.

Sağlıklı bir yetişkin 5 ana başlık altında toplanan her bir besin grubundan 1 gün içinde aşağıda önerilen miktarlar kadar almalıdır

  • Et Grubu (et,balık, tavuk, yumurta, kuru baklagiller): 2 porsiyon
  • Süt Grubu (süt, yoğurt, peynir): 2 porsiyon
  • Taze sebze ve meyveler: 4-5 porsiyon
  • Tahıl grubu (ekmek, pilav, makarna, şehriye, un ve undan yapılan yiyecekler): 2-3 porsiyon
  • Yağ ve Şeker: Yemeklerin bilişimindeki sıvı yağ, vücudun yağ ihtiyacını, haftada 1-2 jez yenilecek herhangi bir sütlü tatlı ise şeker ihtiyacını karşılar.
Her insanın vücut özellikleri farklı olduğundan beslenme düzeni de faklı bir beslenme programı düzenleyip buna sıkı sıkıya bağlı kalmalısınız. Kısa süreli diyetler yerine uzun vadeli doğru ve dengeli programlar dahilinde beslenmenin sağlığınız için çok daha faydalı olduğunu unutmayın

DENGELİ BESLENME İÇİN İPUÇLARI


-SOFRADAN AÇ KALKIN
Çoğumuz tokluk hissi duyuncaya kadar yemeyi sürdürürüz.Oysa tokluk hissi yemeğe başladıktan 20 dakika sonra beyne ulaşır. Bu yüzden yemeklerin ağır ağır ve çok çiğnenerek yenilmesi ve masadan tokluk hissi duyulmadan kalkınması gerekiyor.

BİLGİ: Kahvaltılarda sebze ve meyveye yer vermek, beynin enerji ihtiyacını karşılayan glikozun daha rahat  salgılanmasını sağlar.








0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More