Pamukçuk Hastalığı


Pamukçuğa bir mantar sebep olur. Bebeğin ağzında beyaz, süte benzer yapılar oluşabilir. Yanağın iç taraflarında, dilde, damakta ve diş etlerinde beyaz lekeler görülür.
Bu hastalığa sebep olan mantar Kandida albicans olarak biliir. Bu mantar ağız ve vajinada yaşar. Pamukçuk hastalığı bebeklerde daha sık görülür. Çünkü pamukçuk bağışıklık sistemi gelişmemiş ya da bağışıklık sistemi güçsüzleşmemiş olanlarda daha sık görülür.
Bağışıklık sistemi, beslenme, hava kirliliği, ameliyat ya da yaralanma, bağışık sistemini baskılayan birtakım ilaçların kullanılması ve bağırsakta yer alan faydalı bakterilerin dengesini bozulması gibi nedenler dolayı direncini kaybeder. Bu durum da pamukçuk oluşumuna neden olur.
Tanısı
Pamukçuk olan bir bebek, emmek istemez, huysuzdur. Ağzına baktığınız zaman beyaz leke vardır. Eğer beyaz leke kaznırısa, altında deri yanmış gibi görünür ve kanayabilir. Çok geçmeden doktorunuza başvurunuz.
Tedavisi
Sağlıklı yeni doğmuş bebek genellikle hastalığı kendisi yenebilir. Fakat pamukçuk geniş bir alana yayılmışsa antibiyotik ilaçlar hastalığın tedavi sürecini hızlandırıcı etki yapabilir.
Maya enfeksiyonun kendisi tehlikeli değildir sadece ağrı yapar.

1 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More