Hamilelikte Düşük ve Çeşitleri


Gebelerin en korkulu rüyalarından biride düşükledir. Fetus’un uterus içinden ayrılıp atılmasına düşük yani abortus denir. Gebeliğin 20. haftasına kadar olur. İki çeşit düşük vardır.
Kendiliğinden düşük ve mekanik düşük. Tüm gebelerin %15′i kendiliğinden, diğer %15′i de mekanik düşük ile sonuçlanır. Kendiliğinden gelişen düşükler gebeliğin 6-10. haftası arasında gerçekleşir. Burada fetus faktörü ön plandadır. Kramazon anomalileri en belirgin sebebtir. 2. çeşit düşüklerde ise metaryal faktörler ön plandadır. Uterus’a bağlı faktörler önem taşır. Uterusdaki myomlar, jenital anamoliler, kollum uteri yetmezliği, sifiliz gibi enfeksiyonlar, akut hastalıklar, endokrin sistem hastalıkları, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları yada stres neden olur.
Düşük kanama ve uterus kasılmalarına bağlı ağrı ile kendini gösterir. Büyük gebeliklerde amneos sıvısının gelmeside düşüğün kaçılınmaz olduğunu gösterir. Düşüğün oluşumu halinde hastanın mutlaka doktora başvurması ve sebebini araştırtması gerekir. Enfeksiyon şüphesi varsa vajinal kültür alınmalı, ultrason çekilmeli ve fetus incelenmelidir. Arka arkaya 3 kez gebeliğin düşükle sonuçlanması kollum yetersizliğini ve uterus’un malfarmasyonlarını gösterir.
Erken gebelikte görülen vajinal kanamalarda dış gebelik, serviks erezyonları, polipler, serviks kanserleri araştırılmalıdır. Tedavi mutlak yatak istirahatidir. Düşüğün çeşidine göre ilaç tedavisi başlatılmalıdır. Mutlaka jinekolojik muayene yapılması uterus içindeki fetus parçalarının temizlenmesi gerekmektedir.

2 yorum:

hafta hafta gebelik dedi ki...

Anne adayları gebelik döneminde bilgilendirilmeli ve gebeliğin her döneminde haftalık takiplerini yaparak doktor kontrollerini aksatmamalı sağlıktürkiye.bologsopta teşekkür ediyorum anne adaylarına açıklayıcı ve bilgilendirici yazılar yayınladığı için türkiyenin her alanda bilgilenmeye ihtiyacı var.

Unknown dedi ki...

ayrıca sağlıkturkiye.blogspotu www.gebelikbilgisi.com olarak destekliyor başarılarının devamını diliyoruz

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More