YARALILARI TAŞIMA

YARALILARI TAŞIMA

Kazazedenin olay yerinden alınıp,daha güvenli olan başka bir yere tanışması işlemidir.Taşıma, mümkün olduğunca süratle yapılmalıdır.

  • Taşıma sırasında solunum engellenmesi, kanama ve şok gibi hayatı tehdit eden haller tedavi edilmelidir.
  • Hasta, sedye, ambulans gibi araçta yatırılarak taşınıyorsa rahat ettiği pozisyonda tanışınmalıdır.Örneğin; karnında şiddetli ağrısı olan bir hasta, yan yatırılarak belini öne doğru eğer, dizlerini karnına doğru çekmek suretiyle rahat eder.Hastanın bu pozisyonda kalmasında bir sakınca yoksa, pozisyonunu bozmaya gerek yoktur.
  • Çevrede bulunan hasta yakınlarını teskin ederek uzaklaştırılmalı, hastanın moralinin bozulması önlenmelidir.
  • Çevrede bulunan araç ve gereçlerden azami oranda yararlanmalıdır.
TUTMA

Yanlış tutma ve taşıma yüzünden çok sayıda insan sakat kaldığı veya hayatını kaybettiği unutulmamalıdır. Hayati bir tehlikeyle karşı karşıya olmadıkça ya da çevrede uzman olmadığı durumlarda ağır yaralı veya hasta bir kişiyi hiçbir zaman hareket ettirmeyin. 

Eğer kazazedenin hayatı yangın, göçük ya da zehirli gaz yüzünden tehlikedeyse, kendinizi tehlikeye atmadan kazazedeyi oradan mümkün olduğu kadar çabuk uzaklaştırın. 

Eğer yardım alabileceğiniz kimseler varsa, kazazedeyi kendi başınıza kaldırmaya hiçbir zaman kalkışmayın. Eğer kazazede hastaneye kaldırılacaksa, yarası hafif bile olsa ambulans sağlanmalıdır.

KAZAZEDENİN YERDEN KALDIRILMASI

Bu çok önemlidir ve eğer doğru yapılırsa kazazede incinmelere yol açmadan kaldırılabilir. Kaldırmanın iki prensibi vardır: Birincisi, vücudun en kuvvetli kaslarını kullanmak (uyluk, kalça, omuz kasları); ikincisi de, ağırlığı vücudunuza mümkün olduğu kadar yakın tutmaktır. Kaldırmak için gerekli duruşu almak çok önemlidir. Kalıcı, dengeli ve sağlam bir duruşu sağlamak için ayaklar rahat bir şekilde yere basmalıdır. Sırtınızı ve başınızı dik tutun, kazazedeyi ağırlığını omuzlarınıza bindirecek şekilde kendinize yakın tutun. Kavramayı kuvvetlendirmek için elinizin tümünü kullanın.

BİLGİ: Kalıcı, dengeli ve sağlam bir duruş sağlamak için ayaklar rahat bir şekilde yere basmalıdır.




0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More