ARI SOKMASI

  • ARI SOKMASI
Arı sokması, hayatı tehdit etmesi bakımından pek önemli değildir. Ancak birden fazla arı soktuğu zaman hassasiyeti olan kişilerde astım nöbeti meydana getirmesi bakımından önemli olabilir.

BELİRTİLER

Isırılan yerde, ağrı, kızarıklık ve şişlik vardır. Arının soktuğu yerde kısa süren şiddetli bir ağrı ve daha sonra birkaç gün devam eden kaşıntı olur. Sokma yerinde şişlk, kızartı vardır. Baş dönmesi, bulantı, çarpıntı, uyuşma da olabilir. Bazen ateş yapabilir. 

Bal arısı soktuğu zaman iğnesi deride kalır, arı ölür. Yaban arısının iğnesi düz ise düz olduğundan kopmaz. Bu arılar defalarca sokabilir.

Arı sokması ciddi olaylara sebep olabilir. Çok sayıda arının birden sokması yetişkin bir insanı öldürebilir. Kalbi, böbrekleri hasta olan kimselerde az sayıda arının sokması da kötü sonuçlar verebilir. Arının ağız içinden sokması, iğnenin damar içine girmedi de çok tehlikeli durumlar yaratabilir.

Arı sokması çocuklarda, büyüklerden daha şiddetli bir sonuç verir. Hele birkaç arının birden bir çocuğu sokması, yetişkinden ddaha tehlikeli durumlar yaratabilir.

TEDAVİ

Arı sokunca yapılacak şeyler şunlardır:
  • İğne deride kalmışsa hemen çıkarılmalıdır. Sokma yerine amonyak, tentürdiyot, potasyum permanganat eriyği sürmek iyi gelir
  • Arı ağızdan sokmuşsa boğazın şişmesine engel olmak için bol tuzlu bir su hazırlanıp yudum yudum içirilmelidir.
  • Arı sokmasından sonra alerjik tepkiler görülürse kalsüyum şırıngası, antihistaminik ilaçlar kullanılır.
BİLGİ:Arı zehiri romatizmada, nevralijlerde, müzmin masfal hastalıklarında faydalı etkiler göstermektedir. Bu amaçla arı zehirinden ilaçlar yapılmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More